היום ה-25 בינואר , 2024

Select your Top Menu from wp menus

ניתוחי ברכיים ייחודיים ב'זיו' צפת

בתחום האורתופדיה, למשל, מתחוללת מהפכה של ממש בהחלפת ברך או במקרה הבא, חלק מהברך, פעולה די נדירה שמעטים בארץ יכולים לומר שהם ברמת מומחיות כפי שיש כאן במרכז הרפואי זיו בצפת, במחלקה האורתופדית.

מנהל המחלקה פרופסור אלכסנדר לרנר ומנהל יחידת החלפת מפרקים ד"ר דוד רותם אירחו את פרופסור שמואל דקל, אורתופד-מנטור בעל שם להשתתף בניתוח ראשוני מסוגו, החלפה חלקית של ברך במטופלת צעירה, בת 46 בסך הכל.

זו הזדמנות להרים את המסך ולשוחח עם המארח, ד"ר דוד רותם והאורח-מנטור פרופסור שמואל דקל, לשעבר מנהל המחלקה האורתופדית באיכילוב וכיום מנתח ב'אסותא', בין היתר פליטים ללא תשלום.

 

– ברשותכם, נתחיל עם האורח, פרופ' דקל.

מניסיונך רב השנים, כיצד היית מגדיר את מערכת היחסים של תושבי האזור כאשר היו נזקקים לשרותיך?

פרופ' דקל: "בעבר היו באים אלי מטופלים ממטולה ומכול הצפון. היום אני אומר למטופלים שאין צורך להגיע עד אלי מכיוון שבמרכז הרפואי זיו יש מחלקה אורתופדית איכותית שמחזיקה בידע ובמכשור מקצועי וחדיש מבתי חולים אחרים בארץ. מזמן לא ראיתי מחלקה כזו מצוינת כמו בזיו. אני מבקר בהמון מחלקות במרכז, והמחלקה האורתופדית כאן מצוידת במיטב הציוד. תענוג לראות שבצפת, מקום כל כך חשוב מבחינה ביטחונית, יש מחלקה אורתופדית על רמה.

המיקום של המרכז הרפואי זיו קריטי, מכיוון שכשיש מקרה חירום, 70% מהפציעות הן אורתופדיות, ויש פה מחלקה פשוט מדהימה שהרשימה אותי כהוגן. ציוד כזה אפילו אין בבתי החולים הפרטיים. ד"ר דוד רותם מנתח בחסד עליון, פדנט ודייקן, תענוג לראות אותו בעבודה. אני אבוא לבקר אתכם הרבה".

 

בתחום החלפות הברכיים אפשר להחליף את כל הברך או רק מדור (חלק) אחד ממנו. הברך מתחלקת לשלושה מדורים. כאשר מדובר בהחלפה חלקית של הברך, מתייחסים או לחלק הפנימי או לחלק החיצוני של הברך. בהחלפה חלקית של הברך הניתוח השכיח ביותר הוא החלפה של המדור הפנימי בברך. אך במקרה הזה, נותחה לראשונה במרכז הרפואי זיו אישה צעירה

בת 46 שסבלה משחיקה של הצד החיצוני של הברך בלבד.

ד"ר דוד רותם, מחמאותיו של פרופ' דקל, מפנים אותנו דווקא אליך להמשך.

מה תהליך שביצעתם עם המטופלת החלוצה בת ה-46?

ד"ר דוד רותם: "לפני שהחלטנו שהמטופלת מתאימה לניתוח הספציפי הזה, ביצענו בדיקת MRI לוודא שהרצועה הצולבת הקדמית תקינה, ושאין פגיעה משמעותית בצד הפנימי של הברך. כדי לעשות החלפה חלקית של הברך, אנחנו צריכים שהצד השני של הברך יהיה תקין, כי חלק מהנדרש בניתוח הוא להסיט את הכוחות גם לצד שלא החלפנו. במידה ובצד השני יש מחלה, שחיקה או פגיעה במיניסקוס, אנחנו למעשה נחמיר את הכאב בצד השני, ואז הניתוח לא יצליח וכנראה יהיה צריך לעשות החלפה מלאה של הברך. במקרה הזה החולה התאימה לניתוח מבחינת הגיל (46), ההתייצגות בהדמיית הרנטגן וה-MRI. זו חולה צעירה עם שחיקה משמעותית של המפרק בצד החיצוני של הברך כאשר הצד הפנימי בסך הכל במצב טוב, וזה מקרה לא שכיח בכלל".

 

ברשותך, כדי שקוראינו יחשפו למושגים ויבינו אותם יותר, כיצד נגרמת השחיקה בברך החיצונית?

ד"ר רותם: "מדובר בעיקר בגנטיקה. אצל המטופלת הזו לא מצאנו סיבה שגרמה לשחיקה, אלא מבנה של רגליים בצורת איקס valgus knees  או גנוולגום, ובמבנה של הסחוס. זה דבר שבדרך כלל עובר בתורשה. המטופלת ניסתה את כל הטיפולים הלא ניתוחיים האפשריים: פיזיותרפיה, הזרקות ותרופות, אך לאחר כישלונם והשחיקה המשמעותית במדור החיצוני של הברך, וידאנו שהיא מתאימה לניתוח חלקי של החלפה חיצונית ואישרנו בהתאם את הניתוח".

 

איך הייתה החוויה המשותפת עם המנתח האורח, פרופ' דקל?

"למעשה זו פעם ראשונה שאני מבצע את הניתוח במרכז הרפואי זיו, אני יודע שיש הרבה מרכזים בעולם שלא עושים ניתוחים כאלה בגלל השכיחות של המקרה. לכן פנינו לפרופ' דקל שמואל, לשעבר מנהל המחלקה האורתופדית באיכילוב, כיום עובד באסותא. לדעתי הוא הרופא בעל הניסיון הרב ביותר בישראל בהחלפות חלקיות של הברך ובטח בצד החיצוני של הברך. יש לו שנים רבות של ניסיון, הוא למד באוקספורד, המקום בו פיתחו את הטכניקה הניתוחית הזו, ויחד איתו ביצענו את הניתוח בהצלחה רבה".

 

– מתבקשת השאלה, מדוע במרכזים רפואיים אחרים לא מבצעים את הניתוח?

"ראשית, זה נדיר שיש חולים שסובלים בגיל צעיר מפגיעה בחלק החיצוני של הברך, ללא פגיעה או טראומה בצד הפנימי של הברך. לכן מלכתחילה לא פוגשים בהרבה חולים כאלה.

שנית, מבחינה טכנית זה ניתוח שדורש טכניקה עדינה וחייבים לדעת לעשות זאת היטב. כל טעות קטנה יכולה לסבך את הניתוח ולגרום לכישלון מוקדם. המנתח חייב להיות מיומן ובעל ניסיון שיצמצם את הסיכוי לסיבוכים בניתוח. לכן הזמנו את פרופ' דקל, שהוא אחד האורתופדים הבכירים בישראל שחינך הרבה מאוד אורתופדים במהלך השנים. הוא איש בעל יכולות כירורגיות מצוינות שאוהב ללמד".

 

ד"ר רותם, אתה מוכן להמליץ על הניתוחים הללו אצלכם במחלקה האורתופדית ב'זיו'?

"בהחלט. אני חושב שהיום רוב החולים שזקוקים להחלפות מפרקים ומתגוררים בצפון, עוברים את ניתוח במרכז הרפואי זיו, וזה לא מובן מאליו. זה גם בזכות צוות הרופאים במחלקה האורתופדית, וגם בזכות ההנהלה שמאפשרת לעשות פה את הניתוח. זה מעלה את קרנה של המחלקה והמרכז הרפואי זיו בקרב הקהילה בצפון. אנחנו מסוגלים לתת מענה בהחלפות ראשוניות והחלפות חוזרות, ולבצע ניתוחים מורכבים בתחום החלפות המפרקים. מגיעים לפה מטופלים ממרכז ודרום הארץ לעבור ניתוחים בזכות שמה של המחלקה והשירות שמקבלים פה המטופלים. אנשים בוחרים את זיו, אנחנו ממש רואים את החזון של זיו מתגשם, פעם מנהל המרכז הרפואי זיו אמר: 'פעם אמרו רק לא זיו, והיום אומרים רק זיו'. בתחום החלפות המפרקים אנחנו ממש שם.

אנחנו רואים את כל סוגי האוכלוסייה שיש פה, את כל הדתות. גם אנשים עם ביטוח פרטי מעדיפים לעשות את הניתוח אצלנו, בגלל שהם שמעו מהשכנים ומהחברים שגם הניתוח הצליח וגם השירות שקיבלו מסביב לניתוח היה מצוין".

מנהל המחלקה האורופדית, פרופ' לרנר בעל שם בינלאומי בתחומי הניתוחים האורתופדיים, מי ששמו הולך לפניו מוסיף ואומר: "זוהי הפעם הראשונה שניתוח מסוג זה מתבצע במרכז הרפואי זיו על ידי מנתחים מהמחלקה האורתופדית ובשיתוף פעולה עם פרופ' דקל. החלפת הברך בחלק המסוים הזה זה די נדיר, ולכן זו הפעם הראשונה שזה מבוצע בצפון. אנחנו במחלקה פתוחים לתהליכים מתקדמים ברפואה, רוצים לעזור לאנשים, והמטרה שלנו היא שכול מגוון הניתוחים האורתופדים, כולל המורכבים והקשים, יבוצעו פה בצפון, כדי שהקהילה לא תצטרך לנסוע למרכז. כבר היום חלק מהניתוחים המורכבים נעשים פה בזיו, בשונה מבתי חולים גדולים במרכז הארץ שטרם מבצעים אותם".

 

זכות המילה האחרונה שמורה לפרופ' דקל, כיצד אתה מסכם את החווייה המשותפת לך ולד"ר דוד רותם: "הניתוח עצמו הוא ניתוח החלפת חצי ברך, החלפה חלקית. באירופה כ-50% מהחלפות הברכיים הן החלפות חלקיות. בארץ אנחנו מפגרים בנושא מכיוון שהניתוח קשה לביצוע. הוא דורש הרבה יותר תכנון ודיוק מניתוחים אחרים. אני מתרשם שהצוות בזיו קלט היטב איך מבצעים את הניתוח. אמרתי לד"ר דוד רותם שאבוא לעזור גם בניתוחים הבאים, ואתם תהפכו להיות מרכז רפואי להחלפות ברך. זה ישפר רבות את איכות חייהם של תושבי הצפון, בעיקר בקרב החקלאים, שיוכלו לעבור החלפה חלקית של הברך קרוב לבית ולחזור תוך זמן קצר לטרקטור, ללא שיקום ארוך ומרוחק. הייתה לי חוויה מאלפת לבוא אליכם היום".

ולנו לא נותר אלא לקוות שלא נזדקק, אבל אם מישהו, או מישהי, חס וחלילה יזדקקו לניתוחי ברך, יוכל להגיע לחדר הניתוח ברכב, ולצאת על רגליים בריאות וברכיים חזקות.

 

אולי יעניין אותך

Bottom ad