מירוץ צמוד ומדמם מתנהל בין ווירוס קטלני לבין שורת חוקרים ברחבי העולם לפצח את סוד החיסון נגד וירוס הקורונה & כל שנותר לחוקרי מיגל הוא לכייל את המערך הגנטי של וירוס קורונה שבעופות לזה של האדם. מחזיקים אצבעות למען העולם & מנכ"ל מיגל דוד זיגדון: אנו נמצאים במירוץ נגד השעון, והערכת החוקרים שתוך שלושה-ארבעה חודשים נגיע ליעד, חיסון קורונה בבני אדם
הרצל בן אשר
בתום ארבע שנות מחקר של צוות החוקרים הרב-תחומי במיגל, במימון משרד המדע והטכנולוגיה ובשיתוף משרד החקלאות, הושגה פריצת דרך מדעית לחיסון נגד נגיף הקורונה, שהתגלתה במהלך עבודת המחקר לחיסון נגד וירוס מזן קורונה לעופות אשר יעילותו הוכחה בהצלחה בניסויים פרה-קליניים שנערכו במכון וולקני. לאחר התאמות הרצף הגנטי למחלת הקורונה בבני אדם, COVID-19, ממתינים במיגל לאישור הבטיחות של המוצר בכדי להתחיל לייצר חיסונים כנגד המחלה המתפשטת בעולם, והנפטרים ממנה נושק לשלושת אלפים חולים.
המחקר נערך בניהולם של החוקרים: פרופ' יעקב פיטקובסקי, ד"ר חן כץ, ד"ר אהוד שחר וצוות, וממנו עולה כי לווירוס האלים בעופות זהות–גנטית גבוהה לווירוסCOVID-19 האנושי. כמו כן, נמצא במחקר כי מנגנון ההדבקה של שני הווירוסים זהה, עובדה מדעית חשובה המגבירה את הסיכוי להגיע לחיסון בבני אדם תוך זמן קצר מאוד.
דוד זיגדון, מנכ"ל מכון המחקר מיגל: "קיימת דחיפות גבוהה בעולם לפיתוח חיסון אנושי לנגיף הקורונה ולכן אנו פועלים על מנת להאיץ את תהליכי הפיתוח במטרה להגיע לחיסון יעיל נגד וירוס COVID-19 במהלך 8-10 השבועות הקרובים ולניסוי בטיחות בעוד 90 ימים. החיסון שפותח על ידנו לעופות הנו במתן דרך הפה וגם החיסון האנושי המוצע על ידנו צפוי להיות במתן אוראלי". עוד מציין זיגדון, כי עקב הצורך הגלובלי הדחוף בחיסון לקורונה מתנהלים במיגל דיונים מרתוניים עם שותפים פוטנציאליים שיסייעו להאיץ את תהליכי המחקר בבני אדם הדרושים להשלמת פיתוח המוצר הסופי והפעילויות הרגולטוריות.
ד"ר חן כץ, חוקר ראשי במחלקת הביוטכנולוגיה של מכון המחקר מיגל: "המערכת המדעית שפותחה במיגל מבוססת על וקטור לביטוי חלבון חדש, היוצר ומפריש חלבון כימרי מסיס, המעביר את האנטיגן הנגיפי לרקמות הריריות על ידי אנדוציטוזיס וגורם לגוף לייצר נוגדנים נגד הווירוס. החוקרים במיגל הצליחו להוכיח בניסוי פרה-קליני כי השימוש במערכת יוצר נוגדנים ספציפיים לתתי יחידות חלבון ויראליות ועמידוּת בפני נגיף IBV".
בשנה שעברה מימן משרד המדע והטכנולוגיה את המכון בכ-30 מיליון שקלים לטובת המחקר, שהם כמחצית מתקציב המכון כולו. מכון מיגל למחקר מדעי יישומי רב תחומי בעל שם עולמי, שמתמחה בתחומי ביוטכנולוגיה, מדעי המחשב, אגרו–טכנולוגיה, חקלאות, מדעי הסביבה, תזונה, בריאות ומזון. במיגל תשעים מדענים בעלי תואר שלישי ו-190 חוקרים, הפועלים ב-44 קבוצות מחקר, שכל אחת מהן מנוהלת על ידי חוקר ראשי בכיר. מתקני המחקר המשותפים של מיגל, אשר שוכנים בין הנוף ההררי הציורי והשפע הטבעי של הגליל, באזור המאופיין בתערובת ייחודית של כפריות ועירוניות, חקלאות ותעשייה, היי-טק ותעשייה מסורתית, מציגים סביבה אידיאלית לטיפוח חדשנות ושיתוף ידע.
שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס בירך על הגילויים החדשים של המחקר: "מקווה ומאמין שתהיה התקדמות נוספת בהקדם". השר אקוניס הנחה את מנכ"ל משרדו לקדם במהירות שיתופי פעולה אפשריים שיאפשרו חיסונים לבני אדם בהקדם.
ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן המכהן גם כחבר דירקטוריון במיגל, מכון שממוקם בקריית שמונה, בירך את חוקרי ומנהלי המכון על פריצת דרך מדעית לחיסון נגד נגיף הקורונה.
ראש העיר אביחי שטרן: "מצפון תיפתח הטובה. אחרי מהפכת הפודטק שביצענו בעיר, אני שמח שקיים סיכוי סביר שהחיסון נגד נגיף הקורונה ייצא ממכון מיגל השוכן בקריית שמונה. גאה בצוות החוקרים, ביו"ר הדירקטוריון אורי דורמן ובמנכ"ל המכון דוד זיגדון שעושים עבודה נהדרת. תודה לשר אופיר אקוניס ולצוות משרד המדע והטכנולוגיה ומשרד החקלאות שתומכים במכון מיגל שלנו".
זה המקום והזמן לייחל להצלחה מהירה של החוקרים במסע הארוך למציאת חיסון נגד הקורונה האנושי, הנחשב בעיני רבים כמכה ה-11 של העולם הגלובלי.